Kuinka kiinnitän sivuvaunun oikein
TEKSTI: TAPIO TOIVANEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sivuvaunu kiinnitetään moottori-pyörään puristusliitoksilla pulttien kanssa. Sivuvaunun kiinnitys aloitetaan asettamalla pukit vaunun rungon alle kiinnityspisteiden lähelle. Vaunun moottoripyörän puoleinen puoli voidaan jättää vähän ylemmäksi kuin ulkopuoli.

Moottoripyörä sovitetaan vaunun rinnalle niin, että vaunun pyörä on 10- 30 cm edempänä kuin moottoripyörän takapyörä. Tässä vaiheessa voidaan asettaa vaunun pyörä auraukseen 1,5-4 cm, jos auraus säädetään kiinnikkeistä.

Kiinnitetään vaunun alakiinnikkeet moottoripyörään ja kallistetaan moottoripyörää pari astetta poispäin vaunusta, jonka jälkeen asennetaan yläkiinnikkeet kiinni.

Tämän jälkeen asennetaan jämäkkä ohjausiskari etuteleskoopin alaputkesta vaunun runkoon tai yläkiinnitysputkeen, pyrkien hyödyntämään ohjausiskarin koko liikevara. Ohjausiskarin molemmat päät vaativat joustavan kiinnityksen. Moottoripyörän takajarru ja vaunun jarru, jos on, kytketään toimimaan yhdessä, huomioiden keskinäisen säädön mahdollisuus.

Säädetään moottoripyörän jarru ottamaan hieman aiemmin kiinni kuin vaunun jarru, jotta pysähtyminen olisi tehokasta.

Vaunun valot kytketään toimiviksi ja moottoripyörän oikean vilkun toiminta siirretään vaunuun, unohtamatta vaunun jarruvaloa, jonka tulee toimia yhtä aikaa moottoripyörän jarruvalon kanssa.

Sitten on aika lähteä varovaiselle koeajolle, jolloin selviää tarvittavat säätötoimet aurauksen ja kallistuksen osalta.Artikkeli julkaistu aiemmin yhdistyksen lehdessä.